lauantai 19. lokakuuta 2013

pakkasen ensi virailun kunniaksi kuumaa keittoa


Syksyn väriloisto himmenee pikkuhiljaa

Tänään aamulla ei ollut riemulla rajaa kun lapset kurkkasivat ulos ikkunasta ja maa oli valkoinen, ei tosin niin että olisi satanut lunta vaan eilinen vesisade oli yön aikana jäätynyt kävelykadulla ja nurmikoilla.
On ehdottomasti aika taas siirtyä syömään kuumia täyteläisiä keittoja. Tämä keitto pohjois Afrikassa (Egypti)
melkoisen tavallinen arkiruoka. olen hieman muokannut alkuperäistä reseptiä mutta lisään aineiden listan lopuksi puuttuvat mausteet, mikäli haluat hieman voimakkaampaa makua.

Linssisosekeitto paahdetulla valkosipulilla

1,5 l vettä
4 dl punaisia linssejä
2 isoa sipuli
1-2 porkkanaa
5 isoa valkosipulin kynttä
2 kasvisliemikuutiota
oljyä ( nokare voita )
mustapippuria 
suolaa
( chilijauhetta ja jeeraa eli juustokuminaa)

Huuhtele linssit hyvin, voit liottaakin hetken, raasta porkkanan ja hienonna sipuli.
Laita kattilaan vesi ja linssit kiehumaan , kuori pinnalle tuleva vaahto pois. Kuullota sipuli pannulla ölyssä ja lisää sitten pannulle raastettu porkkana, paista minuutti, pari. Lisää paistetut sipulit ja porkkana keittoon, lisää kasvisliemi ja mausta pippurilla. Anna kiehua hiljalleen 20 min, soseuta sauvasekoittimella. Laita öljyä paistinpannulle (ja nokare voita) paahda valkosipulit hiljalleen rapeiksi ja vaaleanruskeiksi, älä polta niitä.. kaada hiljalleen kiehuvan keiton joukkoon paahdettuvalkosipuli sekoita ja lisää tarvittaessa suolaa. Tässä vaiheessa voit halutessasi liätä chilin ja jeeran ja antaa kiehahtaa hetken. Tarjottaessa keittoa voit puristaa joukkoon hieman sitruunanmehua antamaan raikkautta.

Lisukkeeksi sopii erinomaisesti esimerkiksi chevre bruscettat

leipä viipaleita
pestoa
tomaattia
chevreä

Voitele leivät pestolla, laita siivu tomaattia ja päälle chevreviipale, laita leivät uuniin 225c kunnes juusto hieman ruskistuu pinnalta.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti